Tuesday, March 17, 2009

Ikan Bilis Kita Goreng, Ikan Bawal Kita Lepas

GM dah letih hari-hari orang nak berebut kuasa. Pepagi orang berebut nak keluar kereta parking sebab lambat bangun tido. Lepas itu berebut nak jalan bila lampu dah nak masuk kaler merah. Sampai ofis berebut lagi nak masuk lif kemudian berebut nak punch kad takut hujung bulang merah jer kat tepi kad coklat tuh...

Buka komputer lagi cerita orang berebut kuasa. Kali ini cerita orang politik. Si A kena tuduh rasuah politik mengugut nak letak jawatan masuk parti tunggang langgang. Kemudian penyokongnya pulak pakat-pakat nak undi calon B yang melopong nanti calon C sebab 1 lawan 1. Dah kira bagus le tuh one by one kira jantanman la..


Dalam dok sibuk bekerja buat paper work projek di selatan tanah air, berbunyi pulak henfon ni. satu msg diterima. Cerita berebut lagi. Kali ini berebut taknak serah jawatan. Si B minta serah jawatan bila tiba masanya, Si A kata "Wait and See"..Mendengus Si B. Yelah yang dibawah-bawah ni cakap "come on la be gentleman"..be gentlemen katanya.

Disuruhnya malaikat jibrail ini buka satu kertas siasatan. Di selak dari satu helaian ke satu helaian..Ah..Bos, ikan bilis kita kasi goreng, Ikan bawal kita lepaskan..ini punca rezeki kita. Malaikat jibrail ini masih dikontrol rupanya.."Takper selagi aku masih berkuasa".

Tup-tup yang dekat kena jek warning letter lagi satu "kau boleh blah"..selamat kiranya. Aduih..yang suruh goreng ikan bilis, apahal..ikan bawal tu kan lagi sedap..Si Penguasa dengan jaring emasnya takkan tinggalkan jaringnya kerana tahu dimana lubuk ikan. Ha..Ha..Ha..nasib-nasib, dunia ini tidak adil.

Lagi Artikel Menarik : Mesti Baca

3 comments:

CYBERCDO said...

Garamanis...aku rasa aku faham apa kau maksudkan tu...Aku pun tak berapa puashati , sebab macam ada "selective prosecution" aje. Walau apa pun penerangan yang diberi oleh si penjatuh hukuman tu ...presepsi rakyat berbeza...aku setuju sangat kalau ikan bawal tu digoreng sekali, masak tiga rasa....kita makan bersama.....

Anonymous said...

KALAU NAK TAHU BETUL ATAU TIDAK TANYALAH PERWAKILAN... ADE RAMAI PERWAKILAN...TANYA DAN RISIKLAH MEREKA.
SEMASA PENCALONAN TEMPOH HARI ADE TAK PERWAKILAN INI TERIMA HADIAH/SAGUHATI ATAS SOKONGAN MEREKA.. TANYALAH MEREKA...

tanya ketua-ketua pemuda bahagian ada tak mereka terima apa-apa dari siapa-siapa... ketua pemuda umno bahagian bukan lah ramai sangat...
tanyalah mereka .. dan anda akan tahu jawapannya... tak perlu tunggu lembaga disiplin umumkan.
anda tahu... cuma mungkin anda saja yang buat-buat tak tahu.

TokMudim said...

UMNO Dulu, kini dan selamanya rasuah.Jangan campak diri anda ke dalam kebinasaan. Selamat kan diri dan keluarga anda ...keluar dan bubar UMNO.



Say No to "Oral Sex". Respect your Wife.