Monday, February 23, 2009

PERMINTAAN TERBUKA KEPADA YAB DATO’ SERI ABDULLAH BADAWI

Para Mujahiddin Maya BPN, lupakan seketika politik semasa renung-renungkanlah surat terbuka ini.

Tarikh : 16 Februari 2009 - Isnin
Daripada : Muhammad Zahid Bin Md Arip
No K/P : 660622-04-5355
No Ahli UMNO : 03468736

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Segala Puji Bagi Allah SWT Yang Maha Agung Lagi Maha Berkuasa. Selawat Dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW, Keluarga Dan Para Sahabatnya.

YAB Dato’ Seri,

Di dahului dengan doa dan harapan mudah-mudahan Dato’ Seri beroleh sihat sejahtera.
Izinkan saya memulakan bicara dengan mengambil kesempatan ini untuk merakamkan ucapan Selamat Berundur dan Selamat Meletakkan Jawatan sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia kepada Dato’ Seri.


Buat pengetahuan Dato’ Seri, peristiwa yang bersejarah dan penting ini, sememangnya di tunggu-tunggu dan di harap-harapkan oleh hampir seluruh rakyat Malaysia. Walaupun (InsyaAllah) ianya hanya akan berlaku pada akhir bulan Mac 2009 - kira-kira 1½ bulan dari sekarang, namun saya tidak mahu ketinggalan untuk menjadi warganegara Malaysia yang pertama merakamkan secara terbuka ucapan Selamat Berundur dan Selamat Meletakkan Jawatan kepada Dato’ Seri. Bagaimanapun, dalam kita menghitung hari menunggu tibanya saat tersebut, terdapat beberapa spekulasi yang tidak enak di dengar sekali gus ianya boleh menambah rosak imej Dato’ Seri yang sedia tercalar selama ini.


Bagi saya, saya tidak mahu imej rosak dan tercalar ini mengiringi pengunduran Dato’ Seri sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia. Sebaliknya, saya mahu Dato’ Seri berundur sebagai anak jantan yang punya maruah dan harga diri. Dato’ Seri seharusnya memperlihatkan keikhlasan yang tinggi, supaya sejarah dan anak cucu di kemudian hari akan menganggap Dato’ Seri lah pemimpin yang boleh di jadikan contoh – yang meletakkan kepentingan UMNO dan Negara melebihi segala-galanya dan bukannya pemimpin yang bacul yang terlalu sayangkan jawatan – sehingga sanggup memporak-perandakan UMNO dan Negara yang tercinta.

Justeru, pada kesempatan ini, saya ingin mendedahkan beberapa spekulasi yang tersebar secara meluas yang sampai ke telinga saya. Saya harap pendedahan ini akan dapat di jawab dan di jelaskan oleh Dato’ Seri secara terbuka dengan ikhlas, supaya para penyebar spekulasi ini akan dapat di diamkan dan seluruh ahli UMNO mendapat kepastian yang sejelas-jelasnya.

SPEKULASI 1, menyatakan;

Dato’ Seri dan budak-budak “tingkat 4” sedang menggunakan para penulis blog pro pembangkang dan beberapa pemimpin pembangkang untuk memenafaatkan waktu 1½ bulan terakhir ini untuk terus menyerang, menghina dan mengaibkan Dato’ Sri Najib dan keluarganya. Konon katanya, ada kempen yang di lancarkan oleh mereka yang di restui sendiri oleh ahli keluarga Dato’ Seri – kempen tersebut diberi nama “NO TO NAJIB, YES TO PAK LAH”. Betul kah?

SPEKULASI 2, menyatakan;

Atas nasihat anggota keluarga dan penasihat-penasihat veteran dari kalangan sahabat, Dato’ Seri di katakan tidak akan melepaskan jawatan Perdana Menteri sebaik selesai Perhimpunan Agung UMNO. Walaupun tidak lagi menjawat jawatan Presiden UMNO, Dato’ Seri konon katanya tetap tidak mahu berhenti dan akan terus menjadi Perdana Menteri. Konon katanya, Dato’ Seri terlalu sayangkan jawatan tersebut.

Dato’ Seri juga konon katanya sudah merancang untuk memasang seorang perwakilan di Perhimpunan Agung UMNO untuk membawa usul tergempar supaya Dato’ Seri kekal sebagai Perdana Menteri. Kononnya keinginan Dato’ Seri sudah sampai ke tahap tidak menghormati tradisi pemilihan Perdana Menteri yang di amalkan oleh parti selama ini di mana sesiapa jua yang menjadi Presiden UMNO, maka dialah yang akan menjadi Perdana Menteri.

Spekulasi ini terus bertiup kencang apabila Utusan Malaysia (Khamis – 12 Feb 2009 – m/s 3) menyiarkan berita bergambar mengenai kempen secara besar-besaran promosi laman web Perdana Menteri yang mengajak rakyat berhubung secara terus dengan Dato’ Seri dengan menghantar cadangan, pandangan, teguran dan kritikan.

Ada logiknya juga, apa perlunya promosi laman web ini di buat secara hebat dan besar-besaran jika usia pemerintahan Dato’ Seri hanya tinggal kira-kira 1½ bulan? Mungkin juga Dato’ Seri mempunyai lampu ajaib yang boleh menyelesaikan semua keluhan yang di hantar ke laman tersebut dalam masa 1½ bulan sahaja. Atau mungkin laman itu akan di gunakan oleh “gulungan tertentu” semahu-mahunya bagi merintih, merengek, merayu, memujuk dan mendesak Dato’ Seri supaya terus kekal menjadi Perdana Menteri walaupun tidak menjadi Presiden UMNO. Maklum sajalah – Dato’ Seri adalah Perdana Menteri “yang terhebat” dan “yang tersohor” yang pernah di lahirkan oleh UMNO.

Spekulasi ini juga menyebut, bahawa kononnya jadual Dato’ Seri sebagai Perdana Menteri telah di susun padat oleh pejabat Dato’ Seri sehingga 31 Disember 2009. Dan, ini menggambar dan menandakan Dato’ Seri tidak mahu berhenti. Konon katanya lagi, satu gerakan yang begitu tersusun dan terancang sedang di laksanakan oleh budak-budak Dato’ Seri untuk membina keyakinan rakyat bahawa jika Dato’ Sri Najib menjadi Perdana Menteri, nescaya keadaan akan lebih teruk dan negara akan kucar kacir. Gerakan ini juga kononnya sedang membiayai beberapa NGO untuk mengutip tandatangan seberapa ramai orang untuk mendesak Dato’ Seri supaya jangan berundur sebagai Perdana Menteri.. Soalan saya – betul kah?

SPEKULASI 3, menyatakan;

Dato’ Seri akan merombak kabinet dalam waktu terdekat ini. Konon katanya rombakan ini akan melibatkan Dato’ Sri Najib, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan beberapa pemimpin lain termasuk membawa masuk YBM Tengku Razaleigh Hamzah ke dalam kabinet. Kononnya rombakan ini adalah bertujuan untuk merendahtarafkan Dato’ Sri Najib sebelum beliau di buang dari kabinet. Lebih dahsyat lagi, spekulasi ini juga menyebut, Dato’ Seri dan penasihat-penasihat Dato’ Seri sedang merekacipta cerita dan pertuduhan untuk mendakwa Dato’ Sri Najib di mahkamah. Betul kah?


SPEKULASI 4, menyatakan;


Dato’ Seri akan menggunakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menahan pemimpin-pemimpin UMNO bertaraf ikan bilis termasuk mereka yang di katakan rapat dengan Dato’ Seri dan anggota keluarga Dato’ Seri, sebelum menahan pemimpin-pemimpin yang bertaraf ikan jerung yang benar-benar tidak sehaluan dengan Dato’ Seri.
Manakala pemimpin-pemimpin yang bertaraf ikan jerung, yang menjadi kesayangan Dato’ Seri walaupun di katakan membeli pencalonan secara terang-terangan akan terselamat dari sebarang bentuk tindakan. Betul kah?

SPEKULASI 5, menyatakan;

Dato’ Seri sedang berusaha keras dengan melakukan pebagai cara untuk memastikan menantu kesayangan Dato’ Seri memenangi jawatan Ketua Pemuda UMNO. Betul kah?

SPEKULASI 6, menyatakan;

Dato’ Seri dan konco-konco Dato’ Seri sedang berusaha dengan begitu gigih dan keras dalam memastikan YB Tan Sri Muhyiddin Yassin kalah untuk jawatan Timbalan Presiden. Konon katanya Dato’ Seri mahukan Dato’ Seri Ali Rustam memenangi jawatan tersebut. Betul kah?

SPEKULASI 7, menyatakan;

Dato’ Seri konon katanya akan menggunakan peluang semasa menyampaikan Ucapan Dasar untuk membelasah Tan Sri Muhyiddin bagi menarik simpati perwakilan memberikan undi dan kemenangan kepada Dato’ Seri Ali Rustam. Kononnya, inilah caranya untuk Dato’ Seri membalas dendam kesumat terhadap kelantangan dan keberanian Tan Sri Muhyiddin sebelum ini sehingga proses peralihan kuasa terpaksa di laksanakan.

Spekulasi ini juga menyebut, Dato’ Seri begitu yakin Dato’ Seri Ali Rustam akan memenangi jawatan Timbalan Presiden kerana kononnya - dari 2 ribu lebih perwakilan yang akan berada di Dewan Merdeka, terdapat kira-kira 580 orang penerima darjah kebesaran DMSM yang membawa gelaran “DATUK”, DSM dan JP dari Melaka yang memangnya terhutang budi dengan Dato’ Seri Ali Rustam. Andaian di buat, jika setiap seorang dari 580 orang ini berkempen dan dapat mencari seorang sahaja lagi perwakilan untuk mengundi Dato’ Seri Ali Rustam, tidak syak lagi dan sudah tentu Dato’ Seri Ali Rustam akan memenangi jawatan Timbalan Presiden UMNO. Sekali lagi saya mohon bertanya kepada Dato’ Seri – Betul kah?

Demikianlah spekulasi-spekulasi yang saya dengar mutakhir ini. Sebagai ahli parti yang bertanggung jawab, saya merayu dan memohon Dato’ Seri memberikan penjelasan dan menjawab spekulasi ini sejelas-jelasnya secepat mungkin atau dengan kadar segera. Tujuannya supaya UMNO yang kita dukung ini berada dalam keadaan jelas, aman dan proses peralihan kuasa berlaku dalam suasana ikhlas, aman dan damai.

Kegagalan Dato’ Seri untuk menjawab spekulasi-spekulasi yang saya dedahkan ini akan menyebabkan ianya terus hidup subur dan kesannya amat tidak molek bukan sahaja kepada parti tetapi juga kepada Dato’ Seri sendiri.

NASIHAT

Nasihat saya kepada Dato’ Seri, ikhlaskanlah hati. Pergilah Dato’ Seri sebagai pemimpin yang punya maruah dan harga diri yang tinggi. Saya sangat-sangat berharap kepada Dato’ Seri, alang-alang berucap menyampaikan ucapan dasar pada Perhimpunan Agung UMNO nanti, tinggalkanlah pesanan dan wasiat yang baik-baik buat UMNO dan jangan sekali-kali Dato’ Seri lupa untuk mengumumkan sekali perletakkan jawatan Dato’ Seri sebagai Perdana Menteri Malaysia di akhir ucapan dasar itu nanti.


InsyaAllah, Dato’ Seri akan dapat melihat dan akan dapat merasakan sendiri penghormatan dan tepukan bergemuruh sambil berdiri yang bakal diberikan oleh UMNO kepada Dato’ Seri.

Sesungguhnya, kemuncak kerjaya bagi seseorang pemimpin UMNO ialah apabila dirinya mendapat penghormatan di dalam Perhimpunan Agung UMNO.

Akhirkata, saya hadiahkan 3 rangkap pantun buat mengiringi pengunduran dan persaraan Dato’ Seri sebagai Presiden UMNO yang ke 6 dan Perdana Menteri Malaysia yang ke 5.

Tinggi Bukit Gilang-gemilang
Air pasang tenang-tenangan
Budi sedikit payah nak hilang
Itu menjadi kenang-kenangan
Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Hancur Badan di kandung tanah
Budi sedikit ku kenang juga
Terbang tinggi si rama-rama
Hinggap mari di pohon redup
Budi Tuan walau sedikit kami terima
Jadi kenangan seumur hidup

Sekian, terima kasih. Wabillahi Taufiq Wal Hidayah. Wassalamualaikum WHB.

Yang benar,
MUHAMMAD ZAHID BIN MD ARIP

13 comments:

imanshah said...

insyallah Pak Lah akan kotakan janjinya..usah terlalu dibuai spekulasi yang belum tentu hujung pangkalnya..

GOMO said...

SALAM BRO....
AKU BERHARAP APA SEPEKULASI YANG ADA SEKALIPUN PAK LAH HARUS BERUNDUR.

JIKA PAK LAH TAK BERUNDUR NESCAYA UMNO DAN BN AKAM MENGALAMI KEROSAKKAN YANG SANGAT KERONIK!!!

HORMAT PAK LAH, NAMUN PAK LAH JUGA HARUS MENGHORMATI PILIHAN RAKYAT!!!

PAK LAH HARUS UNDUR
PAK LAH HARUS UNDUR
PAK LAH HARUS UNDUR

mrf said...

spekulasi yang dicipta oleh org2 gila kuasa..

kasihan paklah, jadi mangsa keadaan..

masih teringat saya surat layang yang melayang ke rumah saya yang saya percaya ditulis oleh org2 umno gila kuasa dengan memfitnah paklah dan menuduh pak lah punca kekalahan teruk BN.

dimana tun M ketika PRU12..??
tentunya tun M org yang paling sibuk menghentam kerajaan, pembangkang pun tepuk lah tangan!!

tumbangnya selangor pada pakatan..puncanya khir toyo(budak tun m) yang angkuh menyebabkan rakyat sengsara, yang kaya khir sorang2..

Senapang Patah said...

BIADAP!!!!!!!!!!!

ANAK MUDA JAGA SEDIKIT TINGKAH LAKU ANDA!!!!!

PERBUATAN ANDA SUNGGUH BIADAP!!!!!!

Sahabat-Gunung said...

Insya-Allah, Pak Lah akan berundur dalam masa sebulan lagi, namun cara Zahid Mat Arip nie saya tak setuju.

Namun, kita doakanlah kesejahteraan Pak Lah selepas dia meninggalkan kerusi PM dan Presiden UMNO, kita harus menghormatinya sebagai bakal bekas pemimpin kita, sebagaimana saya menghormati Tun M selepas dia meninggalkan kita sebagai PM dan Presiden UMNO.

Buat kepimpinan baru, diharapnya janganlah buat sesuatu yang memalukan Pak Lah sebagaimana Tun M kena dulu.

Hargailah dia sebagai pemimpin, jangan dihina dan dicerna Pak Lah.

AbgTuah said...

SALAM ZIARAH GARAMMANIS..

KAWAN MENDAPAT BEBERAPA RUNGUTAN DARI BEBERAPA AHLI BPN BERKAITAN ARTIKEL TERBARU GARAMMANIS INI.

SETELAH MEMBACA, KAWAN BERASA GUSAR DENGAN ARTIKEL YANG SAUDARA SIARKAN INI. WALAU PUN IANYA SEKADAR SPEKULASI MELALUI SURAT TERBUKA DARI ORANG TERTENTU TETAPI ISI KANDUNGANNYA MUNGKIN AKAN MENYINGGUNG DAN MEGURIS HATI DAN PERASAAN SEBAHAGIAN AHLI BPN DAN MEREKA-MEREKA YANG AMAT MENGHORMATI PAL LAH SEBAGAI PERDANA MENTERI MALAYSIA.

SEPATUTNYA KITA USAHLAH MENAMBAH BURUKAN LAGI NAMA DAN IMEJ PAK LAH KERANA SEBAGAIMANA YANG KITA KETAHUI BELIAU TELAH BERJANJI AKAN MENGUNDURKAN DIRI SELEPAS MAC INI.

KITA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA SEPATUTNYA KITA PERLU MENGHORMATI BELIAU KERANA MASIH LAGI PERDANA MENTERI MALAYSIA.

KITA SEPATUTNYA BERTERIMA KASIH JUGA KEPADA BELIAU YANG MENGAMALKAN DASAR KEBEBASAN BERSUARA. SEKIRANYA BELIAU ADALAH SEORANG YANG TIDAK BERTIMBANG RASA TENTUNYA BLOG-BLOG YANG MENGHENTAM DAN MENGAIBKAN BELIAU AKAN DIARAHKAN TUTUP DAN DIAMBIL TINDAKAN.

OLEH ITU DEMI MENJAGA NAMA BAIK BPN DAN SETERUSNYA MENJAGA PERHUBUNGAN BAIK ANTARA AHLI DIHARAP GARAMMANIS TIDAK KEBERATAN UNTUK MENDELETE ARTIKEL INI.

SEKIAN TERIMA KASIH

ABANGTUAH.

Apai Ngelai said...

Salam Faez,

Kawan bersetuju dengan Abgtuah. Walaubagaimana pun itu terpulang kepada Faez sendiri, sebab Faez lebih tahu apa yang patut dan apa yang tidak patut sebelum menyiarkan artikel orang lain dalam blog kita. Sayugia kiranya kita tidak menyinggung rakan seperjuangan yang lain dan tumpukan kepada perjuangan menolak pakatan rakyat. Jangan kita kusutkan lagi keadaan dengan persengketaan sesama sendiri. Harap Faez tidak berkecil hati dengan teguran kami.
Wassalam.

BRO JINGGO said...

SALAM GARAMANIS...

APAKAH TUJUAN SEBENARNYA SAUDARA MEMPERBESARKAN ISU INI?

TAHUKAH SAUDARA BAHAWA ARTIKEL YANG SAUDARA SIARKAN INI ADALAH SATU PENGHINAAN KEPADA PAK LAH...

SAYA SARANKAN DENGAN CARA TERHURMAT AGAR SAUDARA GARAMMANIS MENARIK BALIK ARTIKEL INI... DEMI MENJAGA NAMA BAIK BPN.

JANGANLAH KERANA NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGA

SALAM PERJUANGAN


BJ

Captain Jack said...

BIKIN PANAZ LA LU ASAMMASIN.....

GOMO said...

KENAPA PERLU KITA MEMARAHI SAUDARA GARAMANIS???

APAKAH GM YANG MENGELUARKAN KENYATAAN INI???

JANGAN BERTINDAK DEMIKIAN.
APA YANG GM CUBA TONJOLKAN DISINI TIDAK LEBIH KEPADA APA YANG NYATA DI DALAM POLITIK SEMASA.

JIKA SAUDARA SEKALIAN TIDAK MENYUKAINYA BOLEHLAH MENGELUARKAN ARTIKEL ANDA BERHUBUNG PENDIRIAN ANDA.

KITA MASING-MASING BLOGGER ADA MEDIUM NYA TERSENDIRI DALAM MENGELUARKAN PENDAPAT!!!

TERUSKAN GARAMANIS DENGAN PENDIRIAN ANDA.
KITA BUKAN INGIN BERPERANG TETAPI KITA MENYUARAKAN PENDAPAT YANG KITA RASA PERLU BAGI MELUAHKAN APA YANG TERSIRAT DI DALAM HATI INI.

GOMO said...

SALAM TUAH!!!

JANGAN KITA MERASAKAN HUBUNGAN KITA AKAN RUNTUH BERKENAAN ARTIKEL GARAMANIS INI.

INI ADALAH HAK BELIAU UNTUK MENYUARAKAN PENDAPATNYA.

KITA DI BPN SENTIASA BERPEGANG PADA SEMANGAT YANG ADA.

KAWAN MERASAKAN ARTIKEL INI TIDAK HARUS DIPADAM.

BIARKAN IANYA MENJADI MORAL SEMANGAT PADA GARAMANIS UNTUK TERUS BERKARYA.

SALAM TUAH...
KITA DI MATLAMAT YANG SAMA!!!

PasMuda said...

Ramai yg siarkan surat terbuka ni. Jgn salahkan garamanis.

Anonymous said...

Tahniah Saudara, takkan hilang melayu di dunia. Berani kerana benar.
Saya dah lama dah tutup TV bila PM(Pak Mertua) muncul.