Thursday, November 24, 2011

Kongres Nasional PKR: Retreat Terakhir Anwar Sebelum Ke Sg Buloh

Siri Ceramah Perdana  Perdana  Dato’ Seri Anwar Ibrahim
 Sempena Kongres Nasional 2011 di  Johor

I) Jumaat – 25 November 2011
I) 7.30 – 11.00 malam – Jamuan Makan Malam
  Lokasi:  Cathay Restaurant JB,  Taman Molek, Johor Bahru
ii) 9.00 – 12.00 malam – Ceramah Perdana 1
    Lokasi :  Pejabat PKR Tebrau, Taman Daya,  Johor Bahru
iii) 9.00 – 12.00 malam -  Ceramah Perdana 2
Lokasi: Pejabat PKR  Gelang Patah,  Jln Keindahan 1, Tmn  Skudai Indah,  Skudai

2) Sabtu – 26 November 2011
i) 9.00 – 12.00 malam – Ceramah Perdana 1
Lokasi:  Batu 8, Sungai Tiram, Ulu Tiram,  Johor Bahru
ii) 9.00 – 12.00 malam – Ceramah Perdana 2
Lokasi :  Jalan Sawi, Kampong Bendahara, Johor Bahru
iii) 9.00 – 12.00 malam – Ceramah Perdana 3
 Lokasi: Kampong Parit Kromo, Air Baloi,  Pontian

3) Ahad – 27 November 2011
i) 9.00 – 12.00 malam – Ceramah Perdana 1
   Lokasi:  Pej PKR Simpang Renggam, Taman Cemara, Kampong  Shaari, Simpang Rengam, Johor
ii) 9.00 – 12.00 malam – Sambutan 60 Tahun PAS Johor,
    Lokasi: Markaz PAS Air Hitam, Dataran Haji Mardi, Air Hitam
 ---------------------------------------------------------------------------------------------
Kongress PKR kali ini adalah luar biasa. Walaupun tiada sebarang pemilihan sebarang jawatan peringkat nasional tetapi ia amat signifikan dengan pemulihan moral ahli-ahli PKR untuk menghadapi PRU Ke-13. Ia adalah misi PKR untuk menawan Johor selepas tidak berkeyakinan di Negeri Sembilan dan Melaka.

Pemukiman ini akan menjadi titik tolok menambah motivasi kepada ahli PKR untuk menyakini kepimpinan Anwar dalam menuju Harapan Baru buat rakyat Malaysia. Kebanyakan ahli PKR dah hilang kepercayaan kepada kredibiliti Anwar untuk memimpin PKR. Bagi mereka, Anwar sudah expired tambahan pula isu moral dan keyakinan mereka Anwar akan kepenjara tahun depan.

Walaupun ramai ahli yakin dengan kes liwat dan penyebaran video seks namun ahli PKR kerap dimotivasi dengan stigma mahu mengubah sistem yang sedia ada dan diganti dengan konsep keadilan dan kesamarataan. Nampak seolah-olah proses rebranding Anwar dalam sanubari ahli-ahli PKR.

Melihat jadual padat Anwar dalam menjelajah Johor untuk mengukuhkan dan menerapkan nilai perpaduan dalam menumbangkan BN dan mencanang akan kecelaruan dalam sistem pelaksanaan demokrasi oleh SPR. Sebenarnya, tiada istilah perpaduan dalam PKR jika keadilan dalam pemilihan parti yang lepas masih disorok dalam laci Setiausaha Agung. Prejudis dan penuh penipuan.

Kita boleh menjangkakan jentera tetap psywar PKR macam Malaysiakini, TMI dan FMT pasti akan memberi tumpuan khusus dan highlight usul arah tuju PKR dalam mengharungi PRU Ke-13. Apa jua usul sepertimana untuk mengambil bahagian serentak dengan pusat untuk berpilihanraya adalah isu yang dijangka menjadi tumpuan.

Sehingga artikel ini ditulis sudah ada kedengaran daripada beberapa cabang mahu mengusulkan mengenai prestasi Khalid Ibrahim sementah memorandum yang diserah kepada Presiden parti telah diperhalusi. Jangan dilupa usul tanpa sokongan untuk bubar DUN berasingan tidak dipersetujui oleh beberapa pemimpin kanan parti.

No comments: